Franchise? Waar moet je op letten voor je tekent?

lesauto leasen

Jij wil lekker aan de slag met je eigen rijschool en staat voor de keus: franchisen of echt ondernemer worden met je eigen rijschool. Er is namelijk sprake van een groot tekort aan rijinstructeurs en rijscholen, dus je hebt nu echt geen franchiseketen nodig. Het kost alleen maar geld en er is meer vraag dan aanbod naar rijlessen. Maar als je dan toch overweegt om je aan te sluiten bij een franchiseketen, bereid je dan goed voor, voordat je gaat tekenen. Zeker omdat de afgelopen jaren een paar grote franchiseketens failliet gegaan.

Want niets is zo vervelend als het vastzitten aan een jarenlang contract en investering terwijl de franchiseformule niet aan je verwachtingen voldoet. Om dit te voorkomen kan je vóór het sluiten van het franchisecontract al wat werk verrichten, zoals:

 • vergaar zoveel mogelijk informatie over de franchiseformule en ga in gesprek met andere franchisenemers;
 • neem het voorstel mee naar huis en bespreek dit uitgebreid met een onafhankelijke accountant en jurist;
 • zorg dat je helder hebt in de kosten, de duur van de overeenkomst en de opbrengsten;
 • welke garanties biedt de franchisegever zwart op wit? Vaak wordt vanalles beloofd, voordat je tekent.

Wat moet in een franchisecontract staan?

Weet je echt zeker dat de formule bij je past en is er wederzijds vertrouwen? Dan is de volgende stap voordat je van start kan, het tekenen van het franchisecontract. Per franchiseformule zal de inhoud van een franchisecontract verschillen, maar in grote lijnen komt de inhoud op hetzelfde neer. Check tenminste onderstaande punten grondig voordat je een franchisecontract tekent:

 1. Vestiging
  Wat is het vastgestelde werkgebied oftewel rayon dat jij krijgt toegewezen? Is dit afgebakend, door middel van bijvoorbeeld een postcodegebied? En belangrijk: krijg je binnen jouw postcodegebied exclusiviteit, of kan je concurrentie verwachten van jouw eigen formule? Let op dat het gebied niet te groot is, want dat betekent veel reiskosten en reistijd.
 2. Reclame, marketing en internet 
  Hoe zijn de verantwoordelijkheden en plichten omtrent reclame, marketing en internet geregeld? Verzorgt de franchisegever alle marketing en promotie, of ligt (een deel van) de verantwoordelijkheid hiervoor bij jezelf? Verzorgt de franchisegever een goede website waar ook jouw vestiging goed op geprofileerd wordt? Hoe wordt omgegaan met Social Media? Moet je dit zelf verzorgen of wordt dit centraal verzorgd en/of gecontroleerd? Hoe zijn eventuele e-commerce activiteiten geregeld? Is er bijvoorbeeld een webshop en hoe worden de kosten en opbrengsten hiervan verdeeld tussen franchisegever en franchisenemers? En heb je de garantie dat je altijd minimaal 40 actieve leerlingen hebt? Wat als de leerlinggarantie niet wordt nagekomen?
 3. Duur van de overeenkomst
  Is beschreven voor welke periode de overeenkomst wordt aangegaan? Kan je deze periode gelijk laten lopen aan je leaseovereenkomst? Want als je wil stoppen en je hebt nog een leasecontract betaal je hoge boetes. Hoe en wanneer vinden onderhandelingen plaats over de voorwaarden voor een nieuwe overeenkomst? Hoe dien je de overeenkomst op te zeggen? Onder welke voorwaarden kan een overeenkomst voortijdig opgezegd worden door jezelf of de franchisegever? Vijf jaar is namelijk een hele lange periode.
 4. Fee
  Is goed omschreven hoeveel de entreefee, franchisefee en eventueel reclamevergoeding en andere vergoedingen bedragen? Staan de fees in verhouding tot de te verwachte ondersteuning en marketing? Hoe vindt de betalingswijze hiervan plaats?
 5. Handboek 
  Is in het contract informatie opgenomen over het handboek? Bijvoorbeeld of je verplicht bent om de formulekenmerken in het handboek op te volgen? Hoe word je op de hoogte gebracht als de franchisegever wijzigingen aanbrengt in het handboek?
 6. Administratie
  Ben jij verplicht om bepaalde automatisering en kassasysteem te gebruiken? Ben jij verplicht om jouw administratie, inclusief de personeelsadministratie, uit te laten voeren door een door franchisegever aangewezen administratiekantoor? Komen de kosten voor het laten verzorgen van de administratie voor jouw rekening? En zijn de kosten reeel? Een leaseverplichting aangaan via de franchisegever is altijd een slecht idee. Contractduur komt niet overeen en de kosten zijn vaak 35% hoger dan de marktprijzen.
 7. Franchiseoverleg
  Hoe is de communicatie binnen de franchiseformule geregeld? Is er bijvoorbeeld een franchiseraad? Heeft deze invloed en hoe vaak vindt het overleg plaats?
 8. Overdracht van je vestiging 
  Stel je voor dat je wilt stoppen met jouw franchiserijschool, aan welke voorwaarden moet jij voldoen? Komt de waarde van de eventuele goodwill toe aan jou als franchisenemer? Hoe is het concurrentiebeding geregeld?