Lesauto kopen

Een lesauto kopen kan voordeliger zijn dan een lesauto huren of leasen. Dit is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk en je keuze wordt daarnaast vaak toch ook gebaseerd op je persoonlijke voorkeur. Als je besluit een lesauto te kopen, dan zijn er natuurlijk wel wat zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden.

Waarop letten?

Uiteraard moet je bij de aanschaf van een eigen auto altijd kijken naar de prijs. Is deze wel redelijk voor de auto die je koopt? Koop je een heel nieuwe auto, probeer dan een aantrekkelijke korting te krijgen. Controleer de auto altijd op beschadigingen en ervaar de auto tijdens een proefrit. Als er iets opvalt dat je niet bevalt, hoe klein ook, neem de auto dan niet. Je moet er ook over denken of je een lesauto koopt of een gewone auto koopt die je laat ombouwen tot lesauto. In dat laatste geval moet je rekening houden met ombouwkosten. Deze liggen tussen de 500 en 750 euro.

Voordelen van kopen

Er zitten meerdere voordelen aan het kopen van een auto. Een heel groot voordeel is natuurlijk wel dat de auto echt van jou is. Als je stopt met je rijschool, dan mag je de auto houden en privé gaan gebruiken. Je rijdt ermee zoals jij wilt en je kunt de auto voor je rijschool gebruiken zoals jij wilt. Als er een krasje hier of daar ontstaat, dan is dit natuurlijk wel pijnlijk, maar je bent niet verplicht het te laten repareren of om hiervoor te betalen bij een huur- of leasemaatschappij. Je hebt geen eigen risico waar schade van afgetrokken kan worden. Het gaat immers om je eigen auto.

Nadelen van kopen

Het nadeel is natuurlijk wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor de onderhouds- en reparatiekosten. Zeker de onderhoudskosten kunnen behoorlijk oplopen, vooral omdat de auto bijzonder veel gebruikt wordt. Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met afschrijving.