Een eigen rijschool concurreert op kwaliteit

een goede rijschool

De rijschoolbranche en het CBR maken zich zorgen over de kwaliteit van de autorijscholen. Gemiddeld slaagt iets meer dan de helft (52%) voor het rijexamen en dat zijn scores die het exameninstituut een doorn in het oog zijn. Het CBR wil het opgeschroefd zien worden tot boven de 60%.

In 2021 steeg het aantal rijscholen met 166. Maar de rijscholensector, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het ministerie maken plannen waardoor concurreren op kwaliteit nog belangrijker wordt.

Een eigen rijschool op De Rijscholenkiezer

Start je een eigen rijschool dan wordt jouw rijschool vermeld op De Rijscholenkiezer van het CBR. Leerlingen en hun ouders kunnen daar een selectie maken op basis van slagingspercentages.

„We maken ons namelijk zorgen over de kwaliteit”, zegt een woordvoerder van het CBR. „We hebben daarom op onze website een zogeheten rijschoolzoeker en vermelden de slagingspercentages van alle opleiders en het aantal examens dat afgenomen is. Want een 100% score bij twee examens is natuurlijk niet representatief.”

CBR moet aan de slag

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat het in gesprek is met het CBR en de branche om verbeteringen in kaart brengen. „Ook hebben we het CBR gevraagd een plan te ontwikkelen om consequenties te verbinden aan de slagingspercentages”, aldus een woordvoerder. „En welke maatregelen dat exact zullen zijn, daar zal de minister de Kamer deze maand over informeren.”