Faillissement iQDrive toont kwetsbaarheid franchising

reviews rijschool

Je kunt direct bij een rijschool aan de slag als je rijinstructeur bent. Er zijn veel vacatures te vinden op internet. Aan de andere kant: meer dan 80% van de rijinstructeurs is ondernemer en heeft dus een eigen rijschool. In dat geval kun je kiezen om op je eigen benen te staan of aan te sluiten bij franchise. Hoewel dat laatste aantrekkelijk wordt gebracht, laat het faillissement van iQDrive zien, dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is wat voorgeschoteld wordt.

iQDrive was de op 2 na grootste rijschool van Nederland. Dat toont aan dat “een gevestigde naam” niet veel zekerheid biedt. Ook al adverteren ze langs de snelweg, op tv of overal op internet. Jij bent hun verdienmodel. Ook in 2019 ging een andere grote franchiserijschool failliet. Toen ging het om Verkeersschool Aalbregt. Ook deze rijschool beloofde een gouden toekomst.

Wat is franchising?

Bij franchising betaal je een vast bedrag per les of per maand aan een rijschool voor het gebruik van de naam van de rijschool. Vaak worden succesverhalen verteld. Niet zelden wordt daarbij de indruk gewekt dat echte franchisers vol lof zijn over de formule. Ze zijn aanwezig op informatiedagen om hun verhaal te vertellen.

Vaak denken mensen dan: daar moet ik zijn.

De don’ts

Maar denk goed na. Vraag vooraf om het contract. Laat dat contract doorlezen door een boekhouder en alles uitrekenen. En ga daarbij uit van 40 lesuren per week. Kun je het niet in 40 uur verdienen, moet je er niet aan beginnen.

Betaal geen vast bedrag per dag/week/maand. Want dat houdt in dat als je ziek bent of op vakantie gaat je de rijschool door moet betalen. Betalen per rijles is een eerlijkere manier.

Als er sprake is van een leerlinggarantie, laat dan uitwerken wat dat betekent. Niet elke leerling lest 1 of 2 keer per week. Je hebt steeds een portefeuille van 40 leerlingen nodig om 40 uur te kunnen draaien. Want leerlingen gaan op vakantie, hebben tentamenweken, zijn ziek of hebben even geen geld.

Bij wie ligt het risico als een leerling niet betaalt? Dat risico hoort door de franchiserijschool afgedekt te worden. Je bent partners in goede en slechte tijden.

Heb je een vraag over franchising?

Meer informatie lees je in onze speciale franchiserubriek.