Specialisatie in rijles en autisme

Cursisten met ADHD/ADD of autisme hebben vaak een andere aanpak nodig dan cursisten die hier niet mee te maken hebben. Als rijschoolhouder moet je voldoende aandacht besteden aan de aanpak van de lessen voor deze cursisten, zodat zij ook op een prettige wijze het rijbewijs kunnen halen.

Wat is ADHD/ADD of autisme?

ADHD, ADD en autisme zijn aandoeningen waarbij het vermogen om te leren en informatie vast te houden afwijkend is. Daarnaast heeft het een behoorlijke invloed op de concentratie en de manier van communiceren. Een vaste benadering, zogezegd volgens het boekje, is er niet. Dit heeft te maken met de eindeloos veel vormen die er zijn van deze aandoeningen. Echter, je kunt in grote lijnen wel al heel goed bekend raken met de werkwijze die je voor deze cursisten het best kan hanteren.

Bijzondere leerlingen

Bijscholing voor bijzondere leerlingen is erg belangrijk. Als rijschoolhouder wil je iedereen op een zo prettig mogelijke manier leiden naar het rijbewijs. Cursisten met ADHD, ADD of autisme zijn hier geen uitzondering in. Je kan je laten bijscholen op dit gebied, en het is zeker aan te raden hier zorgvuldig mee om te gaan. Daarnaast is het eigenlijk vooral belangrijk om de cursisten zo gewoon mogelijk te behandelen. Zij zien zichzelf niet als een bijzondere leerling en willen ook niet zo behandeld worden.

Regels vanuit het CBR

Het CBR is van mening dat mensen met bepaalde aandoeningen of stoornissen ook een rijbewijs moeten kunnen halen, maar er worden wel regels aan gesteld. Een medische keuring behoort bijvoorbeeld tot de eisen. De examenkandidaten die aandoeningen hebben zoals ADHD, ADD, PDD-NOS, autisme en Asperger, moeten een specialist bezoeken met hun Eigen verklaring om een medische keuring te doorlopen. Het is jouw taak als rijschoolhouder om deze cursisten hierop te wijzen. Verwijs hen met hun Eigen verklaring naar een onafhankelijk keurend specialist. Deze specialist stuurt de resultaten direct door aan het CBR, waarna het CBR de cursist zal informeren over hoe het verder gaat. Uiteraard geeft de website van het CBR je ook alle informatie over medische keuringen en andere zaken omtrent het behalen van het rijbewijs door mensen met psychische aandoeningen en stoornissen.

Bijscholing voor rijinstructeurs

Speciaal voor deze doelgroep heeft Spectrum Brabant een opleiding ontwikkeld. Na het volgen van het gehele opleidingstraject ben je erkend als rijschool met als specialisatie lesgeven aan leerlingen met een stoornis uit het Autismespectrum. Je wordt als je gespecialiseerd bent op het vlak van rijles en autisme vermeld op www.rijles-en-autisme.nl. Dat is de zoekmachine voor ouders en verzorgers van kinderen met autisme en ADHD. Lees hier meer over op http://www.spectrumnederland.nl/opleidingstraject.htm.