Inrichting auto

Uiteraard ziet de inrichting van een lesauto er anders uit dan die van een gewone auto. Als rijschoolhouder kun je dan ook niet zomaar naar een autodealer gaan, een auto aanschaffen, een L-sticker op de achterkant plakken en van start gaan. Zo werkt dat helaas niet. De lesauto moet aan bepaalde regels voldoen om de weg op te mogen.

Eisen vanuit de wet

Eigenlijk zijn er drie zaken die je vanuit de wet geregeld moet hebben als het gaat om de inrichting van je lesauto. Op de eerste plaats is dit de dubbele bediening. Op de tweede plaats zijn dit de spiegels en op de derde plaats moet zichtbaar zijn dat de auto een lesauto is. Een Head-Up display is ook heel handig in het interieur van de lesauto, maar dit is niet bij de wet verplicht.

Spiegels

De spiegels worden automatisch ingesteld voor een optimaal zicht voor de bestuurder. Echter, als instructeur moet jij kunnen zien wat jouw cursist ziet. Jij moet ook kunnen zien wat er achter en naast de auto gebeurt. Er moet dus een extra set spiegels aanwezig zijn die ingesteld kunnen worden voor een optimaal zicht vanuit de passagiersstoel

Dubbele bediening

Een lesauto moet een extra set pedalen hebben aan de passagierszijde van de auto, zodat de rijinstructeur de pedalen kan bedienen wanneer nodig. De rijinstructeur kan tijdens het rijden gemakkelijk bij de pook of het stuur. Van deze heb je dus geen extra exemplaar nodig. Echter, de pedalen zijn natuurlijk altijd buiten het bereik van de instructeur. Daarom worden deze extra in de auto aangebracht, met exact dezelfde werking. De tweede set pedalen staat in verbinding met de originele set. Dit wil zeggen dat beide sets dezelfde bewegingen maken. Drukt de cursist de koppeling in, dan gaat de koppeling van de tweede set aan de passagierskant ook helemaal naar beneden.

De L

Een ‘L’ is verplicht. Hierbij maakt het niet uit op welke manier de ‘L’ zichtbaar is, zoals in de vorm van een bordje of een sticker, maar het moet wel altijd duidelijk zichtbaar zijn.

Head-Up display

Een Head-Up display zorgt ervoor dat de snelheid wordt weergegeven waarmee de auto rijdt. Dit display is niet verplicht, maar het is wel erg handig. Als rijinstructeur hoef je niet naar je cursist te buigen om de snelheid te kunnen zien. Dit kan de cursist afleiden.