Theorie voor leerlingen

Als rijschoolhouder ben je niet verplicht om ook theorielessen aan te bieden, maar het is natuurlijk wel aan te raden. Door ook theorielessen aan te bieden ben je in staat om daadwerkelijk een complete dienstverlening aan te bieden en je cursisten zullen dit als prettig ervaren. Uiteraard bepaal je zelf hoe je hier invulling aan geeft.

Wat leren ze en hoe?

Wie theorielessen aan wil bieden moet dit uiteraard zeer volledig doen. Dit wil zeggen dat de cursisten alles moeten leren wat zij moeten weten over de theorie. Je kunt geen onderdelen buitensluiten. Je kunt proefexamens aanvragen om mee te oefenen en je kunt je cursisten proefexamens meegeven voor thuis. Daarnaast kunnen de cursisten uiteraard uit de welbekende boeken leren. Als rijschoolhouder kun je ervoor kiezen om enkele boeken zelf aan te schaffen en uit te lenen aan de cursisten, maar de cursisten kunnen hier natuurlijk ook zelf voor zorgen. Omdat de theorieboeken vaak veranderen is dit laatste voor jou voordeliger. Je kan natuurlijk ook zelf lessen organiseren, waarbij je ook zelf examens kunt samenstellen waarbij alle onderdelen vaker worden aangesproken.

Soorten vragen

Je cursisten moeten overal op voorbereid zijn. Het is daarom belangrijk om hen bekend te maken met meerdere vraagvormen, zoals open vragen en multiple choice. Als je zelf vragen samen wilt stellen om de kennis van je cursisten op de proef te stellen, zorg dan voor gevarieerde vragen waarbij uiteindelijk ieder onderdeel op meerdere momenten ruim aan bod komt. Alleen op die manier kun je echt bepalen in hoeverre de cursisten klaar zijn voor het examen.

Examenvorm

Het is goed om je cursisten ook voor te bereiden op de werkwijze bij het CBR wanneer zij daadwerkelijk examen gaan doen. Zij moeten een kwartier vooraf aan het examen aanwezig zijn en een geldig identiteitsbewijs en een reserveringsnummer kunnen overleggen. Vervolgens dienen zij zich direct aan te melden en moeten zij persoonlijke eigendommen in een kluis of de wachtruimte plaatsen. Bij het CBR hangt een oproepscherm die zij in de gaten moeten houden om te weten wanneer zij zich moeten melden bij de balie om te starten. De documenten voor deelname worden daar gecontroleerd en zij krijgen een tafel toegewezen om aan plaats te nemen. Wanneer het gaat om cursisten met een aangepaste examenvorm, dan is het verstandig om hier ook vooraf goed aandacht aan te besteden.