Ondernemersplan rijschool

Een ondernemersplan, ook wel businessplan of ondernemingsplan genoemd, is nodig om voor jezelf zaken helder te krijgen voor je onderneming. Toch is het plan nog veel belangrijker om een goede financiering te kunnen krijgen wanneer dit nodig is. Een ondernemersplan is niet verplicht, maar sterk aan te raden. Het moet een vaste structuur hebben. Bij de Kamer van Koophandel kun je een invulexemplaar krijgen. Echter, je kunt er ook gemakkelijk één zelf schrijven.

Wat is een ondernemersplan rijschool?

Een ondernemersplan is een plan, of een werkstuk, waarin je als ondernemer op gedetailleerde wijze aangeeft wat je plannen zijn voor je onderneming. Alle facetten die betrekking hebben op de onderneming die je wilt starten staan in dit plan beschreven. Het plan is bedoeld om voor jezelf helder te krijgen waar je kansen en risico’s liggen, maar ook om dit te tonen aan derden. Als je financiering nodig hebt van een bank, dan kun je met dit plan aantonen dat je aandacht hebt besteed aan het analyseren van dit soort zaken en dat je weet hoe je de controle houdt. Voor een financiering heb je dus een sluitend ondernemersplan nodig.

Wat zit er in een ondernemersplan rijschool?

Je bent relatief vrij in de opstelling en inhoud van je ondernemersplan. Je kunt het zo uitgebreid maken, of zo beperkt mogelijk houden, als je zelf wilt. Echter, een aantal zaken moeten toch zeker beschreven zijn in je ondernemersplan. Op de eerste plaats dien je helder aan te geven waarom je de onderneming wilt beginnen en het is aan te raden hierbij ook wat dieper in te gaan op jouw persoonlijkheid ten opzichte van het te starten bedrijf. Daarnaast moet je de dienst beschrijven die je wilt gaan aanbieden en moet je duidelijk aangeven wat je nodig hebt om te kunnen starten. Je moet de markt/branche omschrijven en aangeven waar jouw kansen en risico’s zich bevinden. Dit sluit je aan met een beschrijving van waarom jij zeker weet dat het een succesvol bedrijf wordt. Alles wat je in een ondernemersplan naar voren brengt op financieel gebied moet je in het plan ook financieel onderbouwen met gerichte bedragen. Een ondernemersplan moet ook een zogenaamde SWOT analyse bevatten. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats, ofwel sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen.

Waarom een plan schrijven?

Een ondernemersplan stel je op de eerste plaats voor jezelf op. Als rijschoolhouder moet je weten welke kansen je moet pakken en welke bedreigingen je uit de weg moet gaan, anders red je het niet. Je moet weten waar je mee bezig bent en een ondernemersplan geeft her helder inzicht in. Op de tweede plaats stel je het ondernemersplan op voor een geldverstrekker die overtuigd moet worden van het feit dat jouw bedrijf succesvol gaat worden. Een ondernemersplan helpt hierbij.

Download je eigen ondernemersplan rijschool

We hebben een voorbeeld van een ondernemersplan voor rijscholen voor je beschikbaar gemaakt. Er staan ook een aantal tips en voorbeelden ingevuld, Je kunt ons ondernemersplan voor de rijschool hier gratis downloaden.

Ondernemersplan start je eigen rijschool