Franchise rijschool

Een mogelijkheid voor jezelf te starten is als franchise rijschool. Op deze manier sluit je je aan bij het netwerk van een bestaande rijschool. Die rijschool verzorgt dan de marketing voor je. Jij kunt je dan focussen op het verzorgen van rijlessen.

In de rijschoolbranche bestaan er echter veel dubieuze franchiseconstructies. Het is niet aan ons om daarbij namen te noemen. Wat we wel voor je kunnen doen is een aantal zaken op een rij zetten waarover je moet nadenken.

Laat je niks wijsmaken

Het eerste wat franchisegevers doen, is je de koe met de gouden hoorns beloven. Gouden bergen, een gouden toekomst. Niks is minder waar. Wees dus kritisch en verzamel zoveel informatie over de rijschool die je kunt vinden. Wat is het slagingspercentage, hoeveel examens hebben andere franchisenemers? Deze informatie is op internet terug te vinden via bijvoorbeeld de site van het CBR.

Bieden ze wel de kwaliteit

Uit onderzoek van Rij-instructie (een vakblad voor de rijschoolbranche) blijkt dat grote, landelijke franchiserijscholen slecht presteren met vaak slagingspercentages die beneden de 30% liggen. Je moet je afvragen of je je daarbij aan wil sluiten. Vooral NXXT scoort slecht, zo blijkt uit diverse publicaties van het vakblad Rij-instructie . Ook IqDrive staat er niet al te best op volgens berichten op Avrotros Radar, Klachtenkompas en het TV-programma Kassa.

Wees kritisch op de gouden bergen

De meeste franchiserijscholen verstrekken voorafgaand bijvoorbeeld tijdens informatieavonden een overzicht van te verwachten inkomsten en uitgaven. Ben kritisch, zowel voor wat betreft de omzetkant als de kostenkant. Wees er alert op dat tegenvallende resultaten voor jouw rekening dus beoordeel ook het meest negatieve scenario. Informeer naar franchisenemers die je voorgingen op de beoogde examenlocatie. Zijn de kosten en opbrengsten inclusief of exclusief BTW? Vaak zie je de inkomsten inclusief vermeld staan (zodat de inkomsten hoger lijken) en de kosten exclusief BTW (waardoor de kosten lager lijken). Dat is misleidend. Laat een eigen adviseur de berekeningen doorrekenen. Lees hier waarom.

Neem de franchiseovereenkomst door

Als je desondanks toch franchisenemer wil worden, dan zal er door de rijschool een standaardovereenkomst opgesteld worden. Wees kritisch, de overeenkomst is bindend en de franchiserijschool mag jou houden aan de gemaakte afspraken. Laat de franchiseovereenkomst controleren door een eigen adviseur. Controleer alle bijlagen. Belangrijk is dat de wederzijdse rechten en verplichtingen evenwichtig zijn verdeeld. Vaak zie je dat de verplichtingen van de rijschool minder zijn dan andersom. Is de rayonexclusiviteit goed omschreven, in hoeverre hindert een concurrentie- of relatiebeding jou na afloop van de franchise, hoe is de verkoop van jouw franchiseonderneming geregeld, wat zijn jouw verplichtingen bij het einde van de franchiseovereenkomst, enzovoort.

Kritische vragen die je altijd MOET stellen zijn:

  • stel je bevoegdheidspas verloopt (bijvoorbeeld door ziekte of geldgebrek, hiervan zijn voorbeelden bekend), wat gebeurt er dan met de doorbetaling van fees? Als die doorgaan, ben je in no time persoonlijk failliet.
  • de leerlinggarantie: wat houdt dat in? Leads zijn geen leerlingen. Ongeveer de helft van de leads wordt een leerling. En je hebt steeds 30 leerlingen nodig om een goede invulling te kunnen geven aan je agenda. En wanneer zit je aan die 30 leerlingen? En wat doet de franchisegever als ze dat niet waar kunnen maken?
  • de fee: de eerlijke manier is dat je per afgenomen rijles een bijdrage betaalt. Vastgestelde fees per week of per maand zijn zeer dubieus. Dat betekent namelijk dat je bij ziekte, autopech of vakantie wel kosten hebt, maar geen inkomsten.
  • einde: wat als je tussentijds met de formule wil stoppen. Bijvoorbeeld omdat de situatie thuis verandert vanwege een scheiding, een verhuizing of sterfgeval. Wat gebeurt er dan met de te betalen kosten?

Neem de franchiseovereenkomst ook altijd mee naar huis, voordat je tekent. Win advies in bij een eigen adviseur en teken nooit ter plaatse en tijdens de eerste afspraak. Lees hier waarom.

De 20 belangrijkste vragen die je moet stellen als je een franchise rijschool wilt starten.

Regel alles voor wanneer je wil stoppen

Als je franchiseovereenkomst eindigt, is het van groot belang dat alle afwikkelingsafspraken duidelijk zijn en schriftelijk worden vastgelegd. Laat geen “open einden”  bestaan waar je nog jaren last van heeft. Maak afspraken over de einddatum, vergoeding van goodwill, aanspraken van leveranciers of derden, wel of geen finale kwijting, werking van relatiebeding of concurrentiebeding, enzovoort. En maak ook duidelijke en eerlijke afspraken voor wanneer je wil stoppen.

Al met al heeft franchise voordelen als je de juiste franchisegever hebt gevonden. Dit zijn niet de landelijke franchiserijscholen, zo blijkt uit onderzoek. Mochten de nadelen voor jou de overhand hebben is het het verstandigst om je eigen rijschool te starten. Eventueel nadat je 6 tot 12 maanden bij een rijschool in loondienst bent gegaan.