Planning

In het begin zal je nog wel overzicht kunnen houden, maar als rijschoolhouder wil je natuurlijk zo snel mogelijk toewerken naar een volle agenda. Een goede planning is zeker noodzakelijk. Je wilt de lessen niet te krap op elkaar, want dan kan je gedurende de dag steeds verder uit gaan lopen als het in de morgen al verkeerd gaat met de tijd. Aan de andere kant wil je ook niet teveel loze ruimte hebben in je agenda. Kortom, strak organiseren en gewoon goed plannen. Hoe doe je dat?

Plannen van je dag

Het is belangrijk om vooraf voor jezelf te bepalen hoeveel uren je per dag les wilt gaan geven. Daarnaast is het handig om cursisten zelf aan te laten geven hoeveel lesuren zij per week willen, en op welke dagdelen zij kunnen. Zo kun je deze twee zaken gemakkelijk combineren. Je kunt zelf een agenda bijhouden, waarin je je werkuren markeert. Aan het einde van de rijles vraag je de cursist om direct een nieuwe afspraak te maken, zodat je deze direct in je agenda kan zetten. Het is het ouderwetse schrijfwerk, maar je weet wel zeker dat geen dubbele afspraken hebt staan. Houd natuurlijk wel altijd in je agenda rekening met reistijd tussen twee cursisten, of laat de ene cursist de volgende ophalen, zodat deze cursist de vorige cursist weer naar huis kan rijden. Dan ben je hier zelf geen tijd aan kwijt.

Rijschoolsoftware

Het valt niet mee om alles zelf bij te houden. Je kunt aan de slag met een papieren agenda en een pen, gewoon standaard in de auto, maar je kan ook voor jezelf Excel-bestanden aanmaken om alles goed bij te houden. Wil je echt zeker zijn dat het 100% goed gaat? Dan kan je natuurlijk ook gebruik maken van speciale rijschoolsoftware. Hierin is ook een planning opgenomen en in sommige software kan je cursisten zelfs de mogelijkheid bieden om zelf hun lesuren te reserveren. Je agenda wordt dan voor jou ingevuld en jij hoeft deze enkel maar te volgen. Een goed voorbeeld van rijschoolsoftware is die van Dation, Flexpulse en PlanGo.

Afrekenen van cursisten?

Ook dit kan met behulp van rijschoolsoftware, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag met het afrekenen. Bedenk voor jezelf of je contant of via de bank betaald wilt krijgen, of je elke les afzonderlijk betaald wilt krijgen of dat je wilt gaan factureren per week of bijvoorbeeld per maand, of je zelf bonnen wil schrijven of dat je facturen print. Dit zijn de basiszaken. Natuurlijk moet je ook je tarieven bepalen. Zorg er altijd voor dat je vooraf heel helder bent over het afrekenen tegenover je cursisten. Dit voorkomt problemen in de toekomst.