Gratis proefles

De gratis proefles; voorheen was het echt nog een cadeautje dat je maar bij enkele rijscholen kon krijgen, maar tegenwoordig is het bijna vreemd als je de eerste les niet gratis aanbiedt. Als rijschoolhouder doe je er dan ook goed aan om hier gewoon in mee te gaan. Bied een gratis proefles aan, maar benut deze wel in je eigen voordeel.

Wat is een gratis proefles?

Een gratis proefles is een les die je volledig kosteloos en vrijblijvend aanbiedt. Deze les verschilt wel van de voorheen oorspronkelijke eerste les, waarbij je eigenlijk niet meer je best hoefde te doen om een cursist binnen te halen. Tegenwoordig bestaan er vanuit de cursist allemaal verwachtingen waaraan jij moet voldoen om daadwerkelijk bij jou te gaan lessen. Het is belangrijk dat je de cursist een aantal verrichtingen in de auto laat doen, en er moet al daadwerkelijk een stukje gereden worden. Het is namelijk de bedoeling dat je de cursist aan het einde van de les een inschatting kan geven van het aantal lessen dat jij denkt dat de cursist uiteindelijk nodig heeft. Eigenlijk moet je deze les als rijinstructeur en rijschoolhouder gewoon optimaal benutten om de leerling te overtuigen om door te gaan met de lessen bij jouw rijschool.

Overtuig leerlingen

Overtuig je leerlingen tijdens de eerste gratis proefles, want een tweede gratis proefles is er niet. Je hebt maar een kans om een goede eerste indruk te maken, dus benut deze kans optimaal. Laat zien welke kwaliteit je kan bieden met jouw rijschool, bespreek wat jij in de toekomst voor plannen hebt voor de leerling en zorg er vooral ook voor dat er een goede klik met de leerling bestaat. Soms moet je je aanpassen aan het karakter van je leerling om voor deze klik te zorgen, voor zover mogelijk in dat geval, maar dit hoort bij je werk. Het is jouw werk om iedereen aardig te vinden. Zorg ervoor dat de sfeer goed is en dat de leerling zich direct thuis voelt bij jou in de auto. Overtuig de leerling dat hij of zij met jouw lesauto het snelst naar het rijbewijs rijdt.

Maak aan aanbieding op maat

Als je tijdens de gratis proefles hebt gezien hoe de leerling het op dat moment doet in de auto, dan kun je een goede inschatting maken van hoe lang de leerling nodig zal hebben om het echt goed onder de knie te krijgen. Op basis hiervan kun je een aanbieding op maat maken. Je hoeft echt niet met kortingen te gaan strooien, want dan snijd je jezelf in de vingers, maar zorg er vooral voor dat de aanbieding aantrekkelijk lijkt voor de leerling. Heeft deze uiteindelijk toch wat extra lessen nodig, bovenop de lessen die jij al had voorspeld, dan zou je natuurlijk wel een korting op deze lessen kunnen bieden. Het is sowieso verstandig om al vijf lessen op te tellen bij je aanvankelijke indicatie, zodat je zelf veiliger zit.