Bereken je lesprijs

Je lesprijs berekenen doe je niet zomaar uit de losse pols. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken bij het bepalen van je tarieven. Zo moet je bijvoorbeeld kijken naar het aantal aanwezige rijscholen in jouw werkgebied, naar de gemiddelde tarieven van deze rijscholen en naar de samenstelling van eventuele lespakketten. Daarnaast moet je je bedenken of je acties wilt voeren en moet je natuurlijk ook beoordelen hoeveel je zelf aan salaris over wilt houden.

Gemiddelde prijs

De landelijk gemiddelde prijs voor een rijles van een uur ligt ongeveer gelijk aan de adviesprijs die is uitgegeven. Dit betekent een bedrag van 50 euro per uur. Echter, je bent natuurlijk vrij om je eigen prijzen te bepalen. Wellicht wil jij wel lessen van anderhalf uur gaan geven, wil je complete pakketten gaan aanbieden of wil je acties gaan voeren. De gemiddelde prijs is dan ook enkel een richtlijn en je bent niet verplicht je hieraan te houden.

Prijs bij jou in de buurt

De prijs die in jouw werkgebied wordt gehanteerd door andere rijscholen is wel heel belangrijk om rekening mee te houden. Hoe minder rijscholen er in jouw omgeving zijn, hoe hoger de prijs die je kan hanteren. Rijscholen zijn als supermarkten; echte prijsvechters. Je hoeft niet de laagste prijs te hanteren, want prijs zegt zeker niet alles, maar probeer toch ook niet de duurste van de regio te zijn.

Pakketprijzen en marges

Als je pakketprijzen wilt gaan hanteren, houd dan met alle factoren rekening. Houd bijvoorbeeld rekening met de kosten van de auto, met wat je af moet dragen aan de belastingdienst en de tijd die je moet investeren. We geven je een rekenvoorbeeld.

Stel dat je een examenpakket wilt gaan aanbieden voor 250 euro inclusief BTW. Dan moet je er rekening mee houden dat je over dit bedrag 43,39 euro aan de belasting moet afdragen en dat je 79,62 kwijt bent aan de inkoop van het examen bij het CBR. Dit laatste bedrag is exclusief BTW, want dit hoef je als rijschoolhouder niet te betalen als je facturen uitgeeft. De marge is de pakketprijs min de kosten aan belasting en het examen, wat nu neerkomt op 126,99 euro. Hiervan moeten de auto, de begeleiding en de reserveringskosten nog betaald worden.

Stunten met de prijs?

Is stunten met de prijs nu wel verstandig? Dit is maar net hoe je het bekijkt. Je kan natuurlijk tijdelijk een scherpe korting bieden, waardoor je waarschijnlijk in deze periode meer aanmeldingen krijgt. Dit is voordelig, echter, als rijschoolhouder moet je het toch ook vooral van je cursisten hebben. Zij moeten jou aanprijzen en het is een tegenvaller als de actie dan net weer afgelopen is. In de regel is het beter om standaard een vaste aantrekkelijke prijs te hanteren dan gebruik te maken van kortingsacties, tenzij je ervoor kiest een actie het hele jaar door te laten lopen.