Winterbanden

Wie winterbanden gebruikt houdt in de meeste gevallen de volgende regel aan: wel winterbanden als de temperaturen lager zijn dan 7 graden, geen winterbanden wanneer de temperatuur daarboven blijft zitten. Echter, we wonen in Nederland en er is geen peil te trekken op het klimaat. Het kan deze week slechts 5 graden zijn, volgende week weer 10 graden, om de week erna weer terug te vallen naar het vriespunt. Je kunt moeilijk blijven wisselen en de regel is dan ook niet handig wanneer je hele dagen gebruik maakt van je auto, zoals wanneer je een rijschool hebt. Veel rijscholen die gebruik maken van winterbanden houden aan dat de winterbanden geplaatst moeten worden wanneer de ‘r’ in de maand komt, en er weer af gaan als deze verdwijnt.

Wel of geen winterbanden?

Je moet natuurlijk zelf weten of je winterbanden gebruikt of niet. Uiteraard is het wel verstandig om dit te doen, ook al brengt het een extra kostenpost met zich mee. Er worden foutjes gemaakt tijdens de rijlessen. Dat is logisch, want je cursisten moeten het allemaal nog leren. Een noodstop, een ingreep of een stuurfout.. Het komt allemaal voor. Dit pakt in de winter, als het mogelijk glad is op de weg, soms ernstiger uit dan in de zomer. Winterbanden kunnen de gevolgen beperken, omdat deze een aanzienlijk betere grip hebben op nat en glad wegdek. Een alternatief is om het hele jaar door te rijden met vierseizoenenbanden. Dit is uiteraard voordeliger, maar deze banden hebben toch een mindere grip op het wegdek dan de echte winterbanden. Het gebruik van winterbanden is dan toch echt wel aan te raden.

Speciale winterbanden regeling

Het CBR heeft een speciale winterbanden regeling, welke jaarlijks ingaat om 1 november en loopt tot en met 31 maart. Het CBR kan jou als rijschoolhouder natuurlijk niet verplichten om winterbanden te nemen, echter, in deze periode mogen zij wel weigeren om een examen te laten plaatsvinden in een lesauto zonder winterbanden. In deze periode bepaalt de examinator of er in de lesauto mag worden afgereden of niet. De kans bestaat dus dat er uitstel van het examen wordt aangevraagd wanneer het wegdek (licht) besneeuwd is en de lesauto geen winterbanden heeft. Je moet je dus afvragen of je dit je cursisten wel aan wilt doen.