Lesauto leasen

Een lesauto leasen kan een goede optie zijn, maar het is wel belangrijk dat je alles goed tegen elkaar afweegt. Waar het voor de ene rijschoolhouder voordeliger is om een lesauto te leasen is het voor de ander juist beter om er één te kopen of te huren.

Wat is leasen?

Veel mensen denken dat leasen en huren eigenlijk hetzelfde is. In de basis komt het ook wel op hetzelfde neer, maar er is, zeker voor een rijschoolhouder, toch ook een belangrijk verschil. Aan het einde van een leaseperiode heb je namelijk de mogelijkheid om de auto tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. Bij huren heb je deze optie niet. Een ander belangrijk verschil is dat de auto op jouw naam (de naam van je rijschool) staat als je deze gaat leasen. Wanneer je huurt dan blijft de auto op naam van het bedrijf staan waar je de lesauto van huurt.

Voordelen van leasen

De meest belangrijke voordelen zijn wel de vaste maandelijkse lasten zonder verrassingen achteraf en het feit dat je altijd in een nieuwe auto rijdt. Daarnaast heb je ook geen last van reparatiekosten of kosten voor het nodige onderhoud aan de lesauto. Je profiteert altijd van een zeer complete en volledige garantie.

Nadelen van leasen

Het nadeel ligt op het financiële vlak. Als je een lesauto besluit te leasen, dan kun je natuurlijk profiteren van voordelige bijtellingstarieven, maar levert dit je nu wel meer voordeel op dan wanneer je kiest voor een koopauto, waarvan je natuurlijk wel reparaties en onderhoud zelf moet bekostigen? Uiteindelijk is de rekensom persoonlijk. Het grootste nadeel van het leasen van een lesauto is dan wel de betaling van de fiscale bijtelling.

Let op

Er zijn franchiserijscholen, die je verplichten een lesauto via hun te leasen. Dit is per maand € 200,- tot 400,- excl. btw duurder dan wanneer je zelf een lesauto least. Als je wilt franchisen, kies dan voor een constructie, waarbij je zelf een lesauto kunt leasen of kopen. Het scheelt je zomaar € 4000,- per jaar. Er zijn leasemaatschappijen waarbij je lesauto’s kunt leasen zonder jaarcijfers te overleggen.