Franchise rijschool starten? Hoe trap je er niet in?

nxxt reviews

De afgelopen maanden is er veel geschreven over hoe alert je moet zijn als je in zee wil gaan met een landelijke franchise-organisatie. Reden waren de vele slechte ervaringen met NXXT en FIRSTT. Voor vakblad Rij-instructie was dat aanleiding om bij een in franchise gespecialiseerd advocatenkantoor langs te gaan en te vragen hoe je kunt voorkomen dat je in de misleidende praatjes trapt op informatieavonden van franchiseorganisaties. Hieronder vind je een selectie van die vragen, die je moet stellen als je een franchise rijschool wilt starten. We hebben er zelf ook vragen aan toegevoegd.

Allereerst een selectie uit de vragen die advocatenkantoor Kan Vlassenroot uit Haarlem heeft verstrekt aan Rij-instructie.

  1. vraag naar de concrete onderbouwing van afgegeven prognoses voor je vestiging en hoe deze tot stand zijn gekomen;
  2. vraag naar het verloop onder franchisenemers;
  3. vraag naar de resultaten van de afgelopen 3 jaar van andere franchisenemers;
  4. vraag of er de afgelopen 3 jaar franchisenemers failliet zijn gegaan;
  5. vraag of de franchise organisatie lid is van de Nederlandse Franchisevereniging. Zo nee, waarom niet;
  6. vraag of de franchise organisatie de Europese Erecode inzake franchising respecteert en zo niet, waarom niet? Zo ja, laat dit in de overeenkomst opnemen;
  7. vraag of de franchiseovereenkomst gelijk loopt met andere contracten, zoals lease, telefoon en andere contracten;
  8. vraag of de financiële verplichtingen en inkomsten inclusief of exclusief BTW zijn vermeld;
  9. vraag of voor de betaling van fees en andere vergoedingen redelijke betalingstermijnen worden gehanteerd (14 tot 28 dagen);
  10. vraag of er bij overschrijding van de betalingstermijnen boeterentes verschuldigd zijn;
  11. vraag of er een controlemogelijkheid is op de besteding van de door jou betaalde marketingvergoedingen.

Nog meer belangrijke vragen

Vaak moet je ook de opleiding tot rijinstructeur volgen bij de franchiseorganisatie. Vraag naar de slagingspercentages van de opleiding tot rijinstructeur en vergelijk die met andere opleiders;

Iedere franchiseorganisatie heeft meerdere conflicten gehad met franchisenemers. Vaak leidden die tot onredelijke boetes. Vraag naar het aantal gerechtelijke procedures dat de franchisegever heeft gevoerd in de afgelopen drie jaar tegen franchisenemers. En vraag naar de reden daarvan en de uitkomsten.

Veel franchisenemers gaan gebukt onder de enorme wekelijkse fees. Vraag of alle franchisenemers de afgelopen 5 jaar aan hun betalingsverplichtingen hebben kunnen voldoen. Vraag wat er gebeurt als het jou niet lukt de betalingen op tijd te voldoen.

Leasen via de franchiseorganisatie is vaak tot wel de helft duurder dan een lesauto leasen via een andere leasemaatschappij. Vaak scheelt dat duizenden euro’s per jaar. Vraag of je de leaseauto ook kunt leasen buiten de franchiseorganisatie om.

Als je hard werkt, moet er ruimte zijn voor ontspanning. Ook kun je door een ongeval weken uit de running zijn. Door een burn out zelfs maanden. Vraag of de financiële verplichtingen doorlopen tijdens vakantie of (langdurige) ziekte.

Franchiseovereenkomsten worden vaak voor de lange termijn van maar liefst vijf jaar aangegaan. Misschien wil je eerder je eigen rijschool. Of is het werken voor de franchisegever stressvol. Vraag wat de gevolgen zijn als je de overeenkomst tussentijds wil opzeggen.

Je kunt je lesbevoegdheid kwijt raken. Vraag wat de gevolgen zijn als je lesbevoegdheid vervalt (bijvoorbeeld bij intrekken rijbewijs of onvoldoende bij praktijkbegeleiding).

Belangrijkste tips

Ben altijd sceptisch. De franchiseorganisatie heeft 1 doel: veel geld aan jou verdienen.

Laat daarom de antwoorden op alle vragen op schrift stellen, zodat je daar in geval van nood een beroep op kunt doen.

Laat experts de overeenkomst en de antwoorden beoordelen op nauwkeurigheid en juistheid.

Teken niets zolang jij duidelijk en schriftelijk antwoord hebt gekregen en je akkoord hebt gekregen van experts.