De gouden bergen van NXXT zijn blikken heuveltjes

nxxt reviews

Het vakblad Rij-instructie heeft in haar uitgave van oktober onderzocht wat een NXXT-rijschool nu echt oplevert. Die handschoen hebben ze opgepakt, nadat directeur van NXXT tijdens een betaald item bij Business Class vertelde dat voor een NXXT-rijschool een omzet van ruim een ton geen uitzondering is. “Klopt niets van,” aldus diverse deskundigen. Meer over NXXT franchise-ervaringen lees je hieronder

Omzet op de helft van wat beloofd wordt

Henriette Haverkate van het gelijknamige kantoor voor rijschooladministratie komt met de beste wereld niet aan een omzet van meer dan een ton. Het is iets meer dan de helft, berekende zij. “Als je nagaat dat NXXT op de site een lesprijs hanteert van 29 euro, dan betekent dat een prijs van nog geen 24 euro excl BTW per uur! Als je weinig ziek bent en weinig op vakantie gaat en dan ook nog eens minimaal 50 uur per week werkt, dan haal je een omzet van 57.528 euro.”

Overigens staat in de Nationale Franchise Gids dat een vestiging van NXXT een omzet haalt van slechts 40 tot 60 duizend euro.

Omzet zegt niet veel

“De rijschoolhouder moet van deze omzet buiten de eigen vaste lasten ook nog eens een franchisefee afdragen aan de franchisegever.” En die zijn fors. Een rijschoolhouder die een informatiebijeenkomst bijwoonde kwam tot de volgende tarieven.

  • de proeflessen zijn voor rekening van de franchisenemer. Oftewel: hij heeft geen inkomsten tijdens de twee uren die hij bezig is met de proefles en de intake.
  • de NXXT-instructeur moet verplicht een opleiding hebben gevolgd bij FIRSTT. Gelet op hun slagingspercentage van nog geen 48% ben je veel duurder uit dan de 5000 euro die ze berekenen.
  • de leerlinggarantie behelst 15 actieve leerlingen. Da’s te weinig voor een volle agenda.
  • de wekelijkse fee is 220 euro per week. Ex BTW. Dus ook als je ziek bent of vrij bent of te weinig leerlingen hebt.
  • de NXXT-instructeur moet verplicht een auto leasen bij NXXT. En dat tegen forse tarieven. Een Polo voor 900 euro bijvoorbeeld (uiteraard ex BTW) is erg duur betaald. Daarbij zijn 60 duizend kilometer opgenomen. Minder dan de benodigde 100 duizend kilometer, waardoor dit ook een kostenpost oplevert van 2250 excl BTW.
  • je krijgt een verplichte accountant toegewezen en die berekent maar liefst 135 euro ex BTW per uur.
  • een softwarepakket van Dation is verplicht. Kost ook weer 60 euro ex BTW per maand.
  • ook moet er een theoriepakket worden afgenomen tegen het volle pond. Uiteraard vloeien de kortingen in de zakken van Catsburg zelf.

Deze bedragen komen uit een informatieavond in het voorjaar van 2017.

De berekening van een accountant

Aan de hand van de gegevens is een accountant aan de slag gegaan en die kwam tot een jaarinkomen van 12.909 euro per jaar. Dat is niet bepaald de vetpot die NXXT voorschotelt. Een wie op de site van het CBR kijkt, constateert dat de aantallen examens die een NXXT-rijschool haalt, niet van dien aard zijn dat iemand een volle agenda heeft.

Rij-instructie heeft berekend wie er wel goed wordt van deze praktijken en dat is Jan Catsburg. Die vangt 11.325 euro per franchisenemer per jaar. Tel daarbij de winst op lease, bijscholingen, accountant, Dation en theoriepakketten bij op en tel uit je winst. Dat geeft toch rust tijdens het preken voor de gereformeerde kerk, waarvan hij voorganger is.