Acht tips voor het vinden van een goede rijschool

Een goede rijschool vinden is nog niet zo makkelijk. Te vaak kiezen leerlingen een rijschool die niet bij ze past. De rijinstructeur is niet aardig of zit de hele les op zijn telefoon. De afspraken worden niet nagekomen. Hij werkt met rijlespakketten. Daar zetten we voor jou 8 tips op een rij voor het vinden van een goede rijschool.
De tips zijn ook terug te vinden op de website van het CBR. Dit is dus onafhankelijke informatie.
Heeft een goed slagingspercentage
Een goede rijschool heeft natuurlijk een goed slagingspercentage. Als je een selectie hebt gemaakt van een aantal (vier of vijf) rijscholen, zoek dan op naam op de Rijschoolzoeker om erachter te komen wat het slagingspercentage van de rijschool is. Een goed slagingspercentage is een bovengemiddeld slagingspercentage van minimaal 55% van kandidaten die de eerste keer slaagt. Hoe hoger het slagingspercentage, hoe beter de rijschool. Let wel: de percentages moeten wel gebaseerd zijn op minimaal 20 eerste examens.
Gebruikt een leskaart
Een leskaart is een kaart waarop een rijinstructeur aan het einde van de rijles noteert hoe je hebt gereden. Jij ziet dan hoe ver je bent met je opleiding, maar zo ontstaat er ook informatie voor de volgende les: waar zijn we gebleven en hoe heb je dat gedaan. Vraag ernaar bij de start van je rijopleiding.
Maakt duidelijke afspraak
Wat gebeurt er als je rijinstructeur ziek is? Of de lesauto kapot is? Of als jij plotseling niet kunt? Maak daar duidelijke afspraken over. Een goede rijschool gebruikt een lesovereenkomst. Daarin staan alle afspraken op een rij. Zowel jij (en jouw ouders) als jouw rijschool zetten daar je handtekening onder. Geen lesovereenkomst? Informeer dan bij een andere rijschool. Jij bent op zoek naar zekerheid, niet naar een nieuwe rijschool Aalbregt.
Laat je een tussentijdse toets afleggen
Een tussentijdse toets (ttt) is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.Is je tussentijdse toets niet goed genoeg, dan kun je nog extra lessen inplannen bij de rijschool.
Pas op examen als je er klaar voor bent
Dat klinkt als heel logisch, maar veel rijscholen verkopen een lespakket van 20 of 30 rijlessen met een praktijkexamen. Geloof ons, je bent na 20 of 30 lessen nooit klaar voor je examen. Bestaat niet. Zegt jouw rijschool van wel? Ga dan op zoek naar een andere rijschool. Een goede rijschool gaat ook in op zaken als gevaarherkenning, verkeersinzicht en leert jouw alle moderne systemen te gebruiken die tegenwoordig in een auto zitten. Denk aan het veilig gebruik van cruise control, de navigatie en dergelijke. Als je een rijschool vindt die lesgeeft volgens de Rijopleiding in Stappen van het CBR weet je zeker dat je goed zit.
Rijdt mee met ttt en examen
Een goede rijinstructeur rijdt met je mee tijdens het examen. Niet voor de gezelligheid, maar doordat hij ziet waar het aan schort kan hij je beter helpen als je zou zakken. Hij heeft namelijk gezien waar het aan schort.
Is een bevoegde rijinstructeur
Een goede rijschool werkt met instructeurs die wettelijk het recht hebben om rijles te geven. Dat kun je zien aan de WRM-bevoegdheidspas. Hier kun je checken of je instructeur bevoegd is om les te geven.
Tenslotte
Grote rijscholen zijn niet beter dan eenmansrijscholen. Vraag naar wat de rijschool vraagt voor het praktijkexamen. Ze kopen het in voor 108 euro. Kijk niet naar lesprijs, maar naar slagingspercentages. Vraag naar referenties en bekijk reviews. Zijn de Google-reviews betrouwbaar en authentiek? En die van Facebook? Gebruiken ze een systeem van Klantenvertellen? Komt dat betrouwbaar over? Google dan nog even op de naam van de rijschool, eventueel met “klachten” of “reviews” erbij.
Succes met je rijopleiding.