De profielschets van een rijinstructeur

profielschets rijinstructeur

Ondernemen is leuk. Het geeft je veel vrijheid en wat is er nu leuker dan een bedrijf te hebben, dat helemaal bij jou past.  Jouw karakter heeft. En bij een eigen rijschool is dat niet anders. Maar bij een eigen rijschool gaat het niet alleen om ondernemen. Het gaat ook om les geven. En wat maakt iemand nou tot een goede rijinstructeur?

Zelf vonden we dat een goede vraag. En daarom hebben we een profielschets opgesteld. Een profielschets van een rijinstructeur.

Harde eisen

Van een rijinstructeur mag verwacht worden dat hij de Nederlandse taal goed beheerst. Je bent namelijk de hele dag bezig met communiceren. Je leerling moet direct begrijpen wat je bedoelt. En ook moet je een verzorgd uiterlijk hebben. Ontdaan van piercings in neus en lip bijvoorbeeld. Of tatoeages in de nek. En bij warm geen hemd en slippers.

Sociale vaardigheden

We schreven het al: je bent als rijinstructeur de hele dag aan het communiceren. Je moet sociaal dus vaardig zijn. Geduldig zijn bijvoorbeeld. De leerling de ruimte bieden om fouten te maken. Omgaan met kritiek. Met verschillende type mensen.

Instelling

Als rijinstructeur moet je flexibel zijn. Elke leerling heeft zijn wensen. Maar ook qua werktijden. Een avondje lesgeven mag geen probleem zijn. Je hoeft heus niet elke avond te lessen. Verder moet je een gezonde motivatie hebben om leerlingen iets bij te brengen. Misschien wel passie hebben.

Werkhouding

Over passie gesproken. Een goede rijinstructeur heeft een verantwoordelijkheidsgevoel. Kan zelfstandig werken. Kan tegen stress (de leerling maakt fouten) en is secuur. De leerling moet de kijktechniek beheersen. Niet soms wel, soms niet. Nee, altijd en jij bent als rijinstructeur degene die de leerling daarbij begeleidt.

Voldoe jij aan deze eisen? Dan word jij een goede rijinstructeur.