Faalangstexamen populair onder rijscholen

Sinds juni 2010 is het mogelijk om een speciaal faalangstexamen aan te vragen voor cursisten die waarschijnlijk niet zouden slagen bij een regulier examen. Hier kunnen uiteraard meerdere redenen voor zijn. Een faalangstexamen duurt bijna een half uur langer dan een regulier examen, maar de cursisten kunnen een time-out nemen wanneer zij hier behoefte aan hebben.

Verschillen met een regulier rijexamen

Uiteraard zijn de eisen die worden gesteld hetzelfde. Iemand moet immers goed kunnen rijden om het rijbewijs te halen. Echter, bij een faalangstexamen wordt er meer de tijd genomen voor de cursist, time-outs kunnen worden ingezet om even met beide benen terug op de grond te komen, de examinator is speciaal getraind en het gaat er allemaal wat gemoedelijker aan toe. Cursisten worden zeer goed op hun gemak gesteld en dit scheelt al de helft.

Vaak een herexamen

Voor diverse cursisten wordt direct een faalangstexamen aangevraagd, bijvoorbeeld omdat zij te maken hebben met ADHD of autisme. Echter, in de meeste gevallen wordt het faalangstexamen aangevraagd voor cursisten die eerder gezakt zijn voor een regulier rijexamen, bijvoorbeeld door een teveel aan stress en zenuwen. Het faalangstexamen is zeer populair. Tussen oktober 2014 en september 2015 werden er een kleine 20.000 faalangstexamens afgenomen. Het slagingspercentage lag op een ruime 58%.

Duurder

Het faalangstexamen is wel duurder dan het reguliere rijexamen. Het prijsverschil is zestig euro (2015), en dat is behoorlijk. Toch, de slagingskans is wel veel groter en dat kan de investering zeker waard zijn. Uiteraard wordt op het rijbewijs niet vermeld dat je geslaagd bent door gebruik te maken van het faalangstexamen, dus niemand hoeft het te weten. Als je je rijbewijs haalt, dan kan je rijden!

Bijscholing faalangstinstructeur

Wil je faalangst leren herkennen en wil je kandidaten met faalangst beter begeleiden naar het rijbewijs, volg dan de training faalangstinstructeur. Je wordt er zelf beter vanj en de kandidaat heeft een leukere rijopleiding met een grotere slagingskans. Win-win voor iedereen.