Hoe hard is de leerlinggarantie bij franchiserijscholen?

leerlinggarantie NXXT

Franchisen bij een rijschool lijkt heel interessant. De marketing wordt voor je uit handen genomen. Tegelijkertijd staat daar wel heel veel tegenover: hoge kosten, afnameplicht van diensten (planning, administratie, leasing, bijscholing, etc.) Maar de leerlinggarantie blijft wel vaak hangen. Wat is er mooier dan een volle agenda?

Bij Startjeeigenrijschool hebben we een aantal franchisecontracten tegen het licht gehouden. En twee daarvan hebben een bepaling over  leerlinggarantie opgenomen in hun contract. Zo garanderen ze dat je te allen tijde 15 leerlingen in je portfolio hebt. Ben je er dan?

15 leerlingen genoeg?

Als het aan de franchiserijschool ligt zijn dat genoeg leerlingen. “Want de meeste leerlingen lessen 2 tot drie uur per week.” Fout! Veruit de meeste leerlingen lessen 1 uur per week. En dat heeft verschillende redenen. We noemen:

1. leerlingen hebben niet meer tijd om meer dan 1 keer per week te lessen;

2. Leerlingen hebben niet genoeg geld om meer dan 1 keer per week te lessen.

Ook zullen niet alle leerlingen elke week lessen. Ze stoppen met rijlessen als het niet lukt om het theorieexamen te halen. Want het rijexamen kan niet worden ingepland wanneer het theorieexamen niet “in the pocket” is. Daarnaast zijn er leerlingen bezig met andere dingen zoals vakantie, tentamenweken, eindexamens, stages, etc. Ook zij zullen tijdelijk niet lessen.

Geen 15 leerlingen. Wat dan?

Vijftien leerlingen zijn dus bij lange na niet genoeg om een volle agenda van 40-45 uur te hebben. Wat een ander je ook zal vertellen. Je zult er met veel moeite 20 of 22 uur per week van hebben.

Maar wat als je geen volle agenda hebt? Of niet eens 15 leerlingen. Daar zegt het contract niets over. Niets over dat je dan minder fee hoeft te betalen. Niets over een vergoeding van schade. Niets over ontbinding van de franchiseovereenkomst. Nee, die overeenkomst blijft geldig en je zult elke week de fee van ongeveer 300 euro per week inclusief BTW moeten blijven betalen. Tot je failliet bent.

Conclusie

De leerlinggarantie is een wassen neus. Zolang de leerlinggarantie niet bestaat uit minimaal 30 leerlingen heb je geen volle agenda. Ook heb je geen reden tot ontbinding als je geen volle agenda hebt. “Pech gehad,” zegt de franchiser dan. “Jij wilde zo graag ondernemen. Ga zelf maar leerlingen werven.” Maar dan had je niet voor een franchiserijschool hoeven te kiezen.

Meer weten over de risico’s van franchise? Lees dit artikel of kijk hier.