Opmerkelijk: een rijinstructeur in loondienst verdient meer dan een franchiseinstructeur

wat verdient een rijinstructeur

In tegenstelling tot wat je zou verwachten blijkt uit onderzoek van deze site dat een rijinstructeur in loondienst meer verdient dan een rijinstructeur die franchiset bij een landelijke keten. Voor dit onderzoek hebben we verschillende websites bezocht.

Uit het onderzoek blijkt dat iedereen het er wel over eens is dat een eigen rijschool het meeste oplevert. Dat levert een bruto maandinkomen op van 4000 euro.

Wat verdient een rijinstructeur in loondienst?

De meeste websites weten dat een rijinstructeur in loondienst 2300 euro per maand verdient. Soms vind je een uitschieter naar 2450 euro. Dit zijn bruto-maandbedragen. Er is in Nederland geen cao voor rijinstructeurs dus je kunt je salaris uitonderhandelen met de rijschool. In deze tijd van vele vacatures heb je een sterke positie.

Wat verdient een franchise-instructeur?

Als je kiest voor een landelijke formule dan blijft er verrassenderwijs minder aan de strijkstok hangen voor jou als franchiser. Dit komt door de hoge kosten die de franchiserijschool aan jou doorberekent. Een hoge wekelijkse fee van meer dan 350 euro inclusief BTW. Die fee moet je ook betalen als je ziek bent, arbeidsongeschikt raakt, wil stoppen als franchiser en zelfs als je op vakantie gaat.

Ook betaal je fors meer voor een lease-auto. Vergelijk het maar eens met de tarieven van gespecialiseerde leasemaatschappijen als lesautolease.nl en lesautorent.nl.

Dit zijn allemaal kosten die je niet hebt als je in loondienst bent. Sterker nog: daar ontvang je nog eens 8% vakantiegeld en soms een pensioenbijdrage. Allemaal zaken die je zelf mee moet nemen in je berekeningen naar wat een franchiseinstructeur verdient. En wat te denken van de boekhouding die je bij moet houden? Als je een eigen rijschool hebt, bereken je die uren door in je lesprijs. Maar als franchiser gaat dat niet, want de lesprijs wordt voor jou bepaald.

Franchiser moet 70 uur per week werken

Wil je als franchiser je hoofd boven water houden, dan zul je aan de bak moeten. Een werkweek van 70 uur is een must, zo publiceerden we al eerder. Op basis van 40 uur, verdient een fanciseinstructeur ongeveer 1000 euro per maand.

Overigens zijn er uitzonderingen. Een lokale rijschool die een bedrag per lesuur vraagt heeft het goede met je voor als franchiser. Dat is vaak ook een rijschool die al jaren bestaat. Een voorbeeld is de ANWB Rijopleiding. Maar bij landelijke en schreeuwerige ketens is dat anders.