Oproep om vroeg te beginnen met rijlessen

rij-examen 17-jarigen

Vorige week is 2toDrive, een initiatief van de RDW en het CBR, een campagne begonnen om jongeren eerder te laten beginnen met rijlessen. Het programma dat 17-jarige automobilisten extra rijervaring laat opdoen, werpt namelijk z’n vruchten af. Dat staat op de website van Rijschoolvandaag.nl.

Het doel van de campagne is om in de toekomst alle Nederlandse jongeren die hun rijbewijs willen halen, te laten deelnemen aan 2toDrive.

De initiatiefnemers verwachten dat dit zal leiden tot minder verkeersongelukken onder jonge, beginnende bestuurders. Daarbij zijn de jongeren gemotiveerd en is het slagingspercentage hoger.

Begeleid rijden

Het begeleid rijden voor jongeren werd in 2011 als experiment gestart om de verkeersveiligheid te verbeteren. Jonge bestuurders zijn vaker betrokken bij ongelukken omdat ze minder rijervaring hebben. Met 2toDrive kunnen 17-jarigen extra ervaring opdoen onder begeleiding van een coach. Rijscholen mogen zelf bepalen of ze deze praktijklessen aanbieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar.

Sinds de definitieve invoering van 2toDrive in de wet op 15 maart 2018, is de weg vrij voor nog meer jongeren om vervroegd hun rijbewijs te halen. Om de jonge doelgroep te motiveren eerder te starten met rijlessen, start 2toDrive dus een communicatiecampagne die tot het einde van het jaar actief zal zijn op sociale media en middelbare scholen.

2todrive

2toDrive is een samenwerkingsverband van het CBR, het RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het initiatief is opgericht om de verkeersveiligheid te vergroten. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen.

Zo wil 2toDrive het aantal ongelukken waar jongeren bij betrokken zijn verminderen. Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar al beginnen met rijlessen, vanaf 17 jaar het praktijkexamen afleggen en vanaf 18 jaar direct zelfstandig de weg op.