Tips om de juiste opleiding rijinstructeur te vinden

Als je het idee hebt om een eigen rijschool te starten dan wil je natuurlijk wel de juiste opleider vinden. In Nederland is er een erg groot kwaliteitsverschil tussen opleidingsinstituten die de opleiding tot rijinstructeur aanbieden. Maar wat onderscheidt de ene opleider nou eigenlijk van de ander?
In Nederland staan tien opleidingsinstituten vermeld op de website van het IBKI. Het IBKI is de examenorganisatie voor de instructeursexamens. Ze hebben vestigingen in Dordrecht, Nieuwegein, Zwolle en Helmond. Ze zijn door het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangewezen voor het ontwikkelen en afnemen van theorie- en praktijkexamens en de uitgifte van de bevoegdheidspassen. Een opleider wordt pas bij IBKI vermeld als ze minimaal honderd examens per jaar hebben. Instituten die niet vermeld staan, kun je afstrepen als niet betrouwbaar.
Maar er zijn meer tips:
Kijk verder dan de website
Op de website zet een opleider alleen wat jij wil horen. Maar kijk verder. Vraag bij verschillende opleiders brochures aan. Geen online e-books, maar echt per post. Hoe lang bestaat de opleider? Als deze ook een rijschool heeft, wordt de opleiding tot rijinstructeur “er maar bij gedaan”. Bel rijscholen en vraag welke opleiders zij aanbevelen. Of bel juist met de Bovag in Bunnik. Zij hebben een goed overzicht van de opleiders.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage is het percentage geslaagden tijdens examens en herexamens bij elkaar. Het slagingspercentage is voldoende als de opleider minimaal op het landelijk gemiddelde van IBKI zit. In de periode 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 beslaat het landelijk gemiddelde voor WRM-opleiders voor categorie B exact 59 procent. Als we kijken naar de drie grootste WRM- opleiders, dan zitten daar grote verschillen tussen:
- De VerkeersAcademie (64,4 procent)
- Knetemann Opleidingen (55,0 procent)
- Firstt (47,9 procent)
Hier vind je het complete overzicht van opleiders en slagingspercentages.
Manier van studeren
Weet je al op welke manieren je wilt studeren? Er is altijd een opleiding die bij je past. Heb je een baan, dan kun je in de avonduren of op zaterdagen de opleiding volgen. Ben je “in between” jobs dan kun je kiezen voor een dagopleiding. Ook bieden sommige opleiders blended learning aan. Dat is de ideale studiemix van online studeren en klassikale opleiding. Werk je in ploegen of wil je in eigen tijd en eigen tempo studeren, dan biedt een e-learning meer uitkomst.
Let op: sommige opleiders bieden “thuisstudie” aan. Je krijgt dan vaak een set verouderde boeken en oude toetsen. En de begeleidng laat ook vaak te wensen over.
Breed aanbod aan opleidingen en bijscholingen
Als rijinstructeur wil je jezelf blijven ontwikkelen, blijven groeien. Misschien als motorinstructeur of juist op het gebied van Autisme en ADHD. Het is een groot voordeel als jouw opleidingsinstituut dan een breed aanbod aan vervolgopleidingen en bijscholingen aan kan bieden.
In het overzicht van de slagingspercentages kun je zien of opleiders de opleidingen dus ook echt verzorgen en niet alleen op hun site zetten.
Startdata
Heeft de opleider van jouw voorkeur meerdere vestigingen? Kijk dan goed naar de startdata waarop jouw opleiding aangeboden wordt. Als je bij verschillende vestigingen dezelfde startdata ziet staan, is de kans groot dat klassen bij te weinig aanmeldingen worden samengevoegd. Dat kan zomaar betekenen dat je ineens naar een locatie moet die een stuk verder weg ligt. Informeer hier van tevoren goed naar.
Ga op bezoek
Bezoek een aantal opleiders. Ervaar de sfeer, de informatie die je krijgt en de mogelijkheden die ze bieden. En dan niet een bezoek aan huis of een informatieavond, maar een gesprek met jou presoonlijk.
Kortom: laat je niet te snel verleiden en kies niet voor gemak van “lekker dichtbij”. Want het gaat wel om je toekomst.