Vierseizoenenbanden beter in de sneeuw dan winterbanden?

lesauto leasen

In de winter heb je winterbanden en in de zomer zomerbanden. Toch? Vierseizoenenbanden zou, als je de naam moet geloven, het hele jaar onder de auto kunnen laten zitten. Maar bieden ze wel voldoende veiligheid? AutoWeek testte 31 banden.

Zestien procent van de automobilisten in Nederland kiest voor een vierseizoenenband, blijkt uit een onderzoek van Bridgestone dat deze maand gepubliceerd werd. Populaire keuze omdat het een belangrijke reden is om geen echte winterband aan te schaffen.

De vraag blijft wel of je met een vierseizoenenband net zo veilig onderweg bent als met een zomerband of winterband. Autoweek dacht dat ook en deed een test onder 31 autobanden in verschillende klimaten.

Testen

Allereerst moesten de 31 anoniem bij bandenhandelaren aangeschafte banden zich bewijzen bij remtests op nat en droog wegdek. Alleen de tien kandidaten die de grootste veiligheidsreserves boden, mochten laten zien wat ze op sneeuw en ijs te bieden hadden, zo schrijft NU.nl

De prestaties van de vierseizoenenbanden werden afgezet tegen die van zowel zomer- als winterbanden, met de focus op remproeven en bochtensnelheid.

Remtest

De uitslag van de remtest van de test volgens NU.nl:
Bij het remmen op een vastgereden sneeuwlaag gaat de winterband met zijn vele lamellen in het loopoppervlak op kop, al scheelt het niet veel ten opzichte van de best presterende vierseizoenenbanden. De zomerband is echter compleet kansloos bij deze test: met deze banden heeft de testauto een drie keer zo lange remweg.

Bij de remtest op nat wegdek zet de zomerband duidelijk de beste prestaties neer. Drie vierseizoenenbanden presteren zelfs slechter dan de winterband: bij de banden van Hankook, Maxxis en Cooper is er nog voldoende ruimte voor verbetering.

Sturen

De banden van Michelin en Vredestein scoren punten met directe stuurreacties en een dynamisch rijgedrag wanneer het droog is. De banden die onderaan de lijst eindigen, zorgen met hun onnauwkeurige reacties op stuurbewegingen echter niet voor rijplezier.

Met de vierseizoenenbanden kun je veilig rijden op sneeuw en ijs. De Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 laat zelfs de winterband, die Autoweek ter referentie heeft getest, achter zich. De Bridgestone Weather Control A005 presteert daarentegen matig op dat testonderdeel.

Met de banden van Vredestein, Continental en Michelin gaat de BMW net zo dynamisch de bocht door als met zomerbanden. Een teleurstellend gripniveau en onnauwkeurig rijgedrag zorgen ervoor dat er met de banden van Cooper weinig ruimte is voor rijplezier.