Wel of geen winterbanden onder je lesauto?

lesauto leasen

Moet je nu wel of geen winterbanden onder je lesauto leggen? Of kies je liever voor vierseizoenenbanden? Of blijf je de hele winter op zomerbanden rijden? Rijschoolpro.nl was benieuwd en zette een poll uit.

Meer dan de helft van alle lesauto’s rijdt deze winter op vierseizoensbanden. Slechts 40 procent kiest voor winterbanden. Vorig jaar lag dat percentage nog boven de 60 procent.

Een enkele lesauto rijdt momenteel nog op zomerbanden. Van de 346 mensen die de poll op deze website invulden, gaven er 21 aan nog op zomerbanden rond te rijden. 141 auto’s hebben al wel de wissel naar winterbanden gemaakt. In procenten uitgedrukt rijdt 40 procent van de lesauto’s op winterbanden, terwijl 53 procent kiest voor vierseizoensbanden. Het voordeel van vierseizoenenbanden is dat je de banden niet twee keer per jaar hoeft om te (laten) wisselen.

Winters weer

Sinds 1 november geldt bij het CBR weer de winterbandenregeling. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden. Een afgelast examen kan dan niet gratis worden ingehaald vanwege het winterse weer. Ook het trekkende voertuig van de BE-categorie moet vanaf 1 november bij winterse omstandigheden beschikken over winterbanden. Vierseizoensbanden die voldoen aan de door het CBR gestelde eisen zijn ook geldig.
Nu blijkt dat steeds meer instructeurs kiezen voor de vierseizoensvariant. In 2018 vroeg RijschoolPro de lezers al eens of zij op winterbanden reden. Toen reden 278 van de 454 lesauto’s op winterbanden.