‘Zelfrijdende auto’s zijn rijdende doodskisten’

De Amerikaans president vindt zelfrijdende auto’s helemaal niets, zo blijkt. Hij noemt ze ‘oncontroleerbare rijdende doodskisten’ en zou er nooit van zijn leven in willen stappen.

De Amerikaanse nieuwssite Axios voert vier anonieme bronnen op tegen wie Trump gezegd zou hebben dat hij autonome auto’s een gevaar vindt voor de samenleving. ,,Ja, ze zijn cool”, meldde de Amerikaanse president over autonome auto’s onlangs tegen een enthousiaste Tesla-rijder. ,,Maar stel je voor dat je achterin zo’n auto zit en plotseling begint deze te slingeren in een bocht en je kunt dat verdomde ding niet tot stilstand brengen? Ik zou nooit in een autonome auto stappen.”

Verre toekomst

Trump deed deze uitspraken als privé-persoon, maar hij staat ook volgens andere Amerikaanse media al langer bekend als tegenstander van autonome auto’s. Zijn antipathie staat vreemd genoeg haaks op de vrijheid die Amerikaanse bedrijven krijgen om te oefenen met de technologie in diverse Staten. Ook vreemd: Trump koos ooit innovatiepionier Elon Musk als adviseur met betrekking tot de toekomst van nieuwe technologieën. Toch is zijn mening redelijk in lijn met die van het Amerikaanse volk: meer dan 70 procent van de Amerikanen weigert naar eigen zeggen net als hun president in een autonome auto te stappen. De president zelf zal nooit in een zelfrijdende auto kunnen stappen. De geleerden zijn het erover eens dat áls de zelfrijdende auto er al komt, dit niet eerder dan in 2070 zal zijn.