Franchiserijschool iQdrive op punt van omvallen

iQDrive klachten

Franchiserijschool iQdrive staat op het punt om failliet te gaan. Dat meldt Hart van Nederland. iQdrive is de op twee na grootste rijschool van Nederland.

iQdrive werkt volgens een franchiseformule. Instructeurs zijn zelfstandigen, via iQdrive krijgen zij leerlingen toegespeeld. Het lespakket rekent de leerling af bij de franchiser, de instructeur wordt weer door hun betaald. De fee bedraagt de kosten van twee rijlessen. De betaling aan de instructeur gebeurt halverwege en na het behalen van het examen. Een instructeur vertelt: “De eerste paar keer verliep dat vlekkeloos, daarna stagneerde dat.”

Is franchisen wel zo’n goed idee?

Vorig jaar ging Verkeersschool Aalbregt, ook een franchiserijschool, al failliet. Dat kwam uitgebreid in de landelijke media. Nu lijkt iQdrive dus failliet te gaan. Ondanks de Coronacrisis zijn er geen andere grote rijscholen failliet gegaan. Die rijscholen werken vaak met mensen in vaste dienst. Die blijken een betrouwbaardere rijschool te zijn dan franchiserijscholen.

Wij zouden Startjeeigenrijschool.nl niet zijn als wij vinden dat je veel beter je eigen rijschool kunt beginnen. Tenminste, als je niet in loondienst wil. Als zelfstandig rijschoolhouder heb je alle touwtjes zelf in handen, betalen leerlingen direct aan jou en kun je je marketing veel goedkoper doen dan via franchiseconstructies, die veel beloven, maar vaak die beloftes komt vaak weinig terecht. Zo laat iQdrive nu ook weer zien.